Voorbereiding op de bevalling

Het is bekend dat vrouwen die zich goed voorbereiden, beter terugkijken op hun bevalling. Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Door er over na te denken, te lezen, met anderen erover praten en eventueel een zwangerschapscursus te volgen, krijg je een beter beeld van wat bevallen inhoudt.

Wat zijn weeën? Hoe kun je die opvangen? Wat gebeurt er allemaal in je lijf? Je kunt verder nadenken over waar je wilt bevallen en op welke manier (bv bad, kruk etc). Wat lijkt je fijn en waar zie je tegenop? Verstandig is om dit dan te noteren in een geboorteplan.

Een geboorteplan is een weergave van jouw wensen rondom de bevalling en net na de bevalling. Je moet dan denken aan plek van bevalling, wie wil je erbij, pijnstilling, foto’s maken, welke houding wil je bevallen en andere zaken die jij belangrijk vindt.

Een goede plek om meer informatie te vinden over de bevalling, bevalhoudingen en een geboorteplan kun je vinden op de website van de KNOV (de beroepsorganisatie van verloskundigen). Misschien vind je het ook wel niet prettig of eng om aan de bevalling te denken, door verhalen van anderen of door een eerdere niet prettige bevalling. Geef dit bij ons aan, dan kunnen wij samen kijken wat we er mee kunnen.

Huisbezoek

Tussen 34 en 36 weken komen wij bij jullie thuis om je geboortewensen (plan) te bespreken. Wij nemen ruim de tijd (vaak ruim een uur) om alles te bespreken. Algemene informatie over de bevalling, wanneer je moet bellen en het geboorteplan komen aanbod. Verder doen we ook de controles (bloeddruk meten, buik meten en hartje luisteren) dan bij je thuis.

Waar bevallen?

In Nederland heb je een keuzevrijheid waar je gaat bevallen. Je kunt thuis bevallen of in het ziekenhuis (poliklinisch).

• Thuis
Weeën opvangen in je eigen bed en onder je eigen douche of bad: jullie eigen huis is meestal de plek waar je het best kunt ontspannen. En ontspanning is het sleutelwoord tijdens de bevalling. Als je thuis bevalt, begeleidt één van ons je bevalling. De kraamverzorgster assisteert ons.

• Ziekenhuis
Wil je niet thuis bevallen, dan kun je er voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Je begint de bevalling altijd thuis en halverwege de bevalling (rond 5-6 cm) ga je vaak richting het ziekenhuis. Wij werken nauw samen met het UMCG. Maar je kan uiteraard ook in het Martini Ziekenhuis bevallen. Als je er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, dan zit hier een eigen bijdrage aan. Dit bedrag is vaak rond de € 350 euro. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden dit. Bekijk daarom van te voren je polis, zodat je niet voor onverwachtse kosten komt te staan.