06 - 100 25 849 (24/7 bereikbaar) info@deeerstestapverloskunde.nl

Prenatale screening

Indien gewenst kunt u uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen en aandoeningen. u kunt kiezen voor prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en het structureel echoscopisch onderzoek (SEO).

Combinatietest

De combinatietest onderzoekt of er een verhoogde kans is dat jullie kindje down-, edwards- en patausyndroom heeft. De test bestaat uit twee onderzoeken; een echo waarbij de nekplooi van de baby wordt opgemeten en een bloedtest bij de zwangere. Het gaat hierbij om een kansberekening.

De kosten zijn ongeveer 170 euro en de test wordt gedaan tussen 11 en 14 weken.

Kijk voor meer informatie op

www.pns.nl

NIPT

De NIPT is een onderzoek waarbij het bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. In jouw bloed zit DNA dat afkomstig is van de placenta en DNA dat afkomstig is van jezelf. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van de baby. Het laboratorium onderzoekt het DNA op 3 chromosoomafwijkingen: down-, edwards- en patausyndroom.
Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap en de kosten zijn 175 euro.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest. Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als u meedoet aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

Wil je meer over de screening op down-, edwards- en patausyndroom, waaronder uitgebreide informatie over de NIPT, kijk dan op www.pns.nl 

SEO (structureel echoscopisch onderzoek)

Rond 20 weken zwangerschap krijg je een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) aangeboden. Deze wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Het is geen verplicht onderzoek. Bij deze echo wordt er gekeken of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Alle organen van de baby worden bekeken, net zoals de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta. Het geslacht van de baby kan meestal ook gezien worden.

De SEO kan worden verricht bij Echotoon of bij VITA. Beide vind je in Groningen. We kunnen samen een afspraak maken, maar je kunt uiteraard ook zelf de afspraak maken. Je krijgt op het spreekuur een verwijsbrief mee.

24/7 Bereikbaar op 06 – 100 25 849.

Praktijk Winsum:

maandag t/m vrijdag
ochtend, middag en avond

Gezondheidscentrum Uithuizen:

Donderdagochtend: 09:00 – 12:00

Hoofdstraat Obergum 22 9951AH Winsum

Ambachtsschoolstraat 8 9981 JX Uithuizen