06 - 100 25 849 (24/7 bereikbaar) info@deeerstestapverloskunde.nl

Prenatale screening

Indien gewenst kunt u uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen en aandoeningen. u kunt kiezen voor prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en het structureel echoscopisch onderzoek (SEO).

13 weken echo

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichameijk afwijkingen bij uw kind. U kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt.

 Waarom de 13 weken echo?

U kunt laten onderzoeken of uw kind een lichamelijk afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De 13 wekenecho lijkt veel op de 30 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echoapparaat of uw kind lichamelijke afwijking heeft.

Kijk voor meer informatie op

www.pns.nl

NIPT

De NIPT is een onderzoek waarbij het bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. In jouw bloed zit DNA dat afkomstig is van de placenta en DNA dat afkomstig is van jezelf. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van de baby. Het laboratorium onderzoekt het DNA op 3 chromosoomafwijkingen: down-, edwards- en patausyndroom.
Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap en de kosten zijn 175 euro.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest. Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als u meedoet aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

Wil je meer over de screening op down-, edwards- en patausyndroom, waaronder uitgebreide informatie over de NIPT, kijk dan op www.pns.nl 

SEO (structureel echoscopisch onderzoek)

Rond 20 weken zwangerschap krijg je een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) aangeboden. Deze wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Het is geen verplicht onderzoek. Bij deze echo wordt er gekeken of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Alle organen van de baby worden bekeken, net zoals de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta. Het geslacht van de baby kan meestal ook gezien worden.

De SEO kan worden verricht bij Echotoon of bij VITA. Beide vind je in Groningen. We kunnen samen een afspraak maken, maar je kunt uiteraard ook zelf de afspraak maken. Je krijgt op het spreekuur een verwijsbrief mee.

24/7 Bereikbaar op 06 – 100 25 849.

Praktijk Winsum:

maandag t/m vrijdag
ochtend, middag en avond

Gezondheidscentrum Uithuizen:

Donderdagochtend: 09:00 – 12:00

Hoofdstraat Obergum 22 9951AH Winsum

Ambachtsschoolstraat 8 9981 JX Uithuizen