24/7 Bereikbaar 06 - 10 02 58 49

Na de eerste week

Als je baby 10 dagen oud is, sluiten zowel de kraamzorg en ik de zorg af. Dat kan best wel spannend zijn, weet dat als je vragen hebt of klachten dat je mij altijd nog mag bellen. Met vragen over borstvoeding, over bloedverlies, hechtingen of over je kindje, meestal kan ik je wel verder helpen. Als ik het niet weet, dan kunnen wij altijd kijken waar je dan wel met je vraag terecht kan en verwijs ik je daar naar toe. Heeft je kindje koorts, dan moet je altijd bellen!

Nacontrole

Ongeveer 6 tot 10 weken na de bevalling zie ik je graag nog een keertje weer op de praktijk.

Ik praat met je na over de bevalling en meet eventueel je bloeddruk en je ijzergehalte.

Anticonceptie

Vanaf het moment dat je bevallen bent kunnen er weer eicellen gaan rijpen en kan je dus weer vruchtbaar zijn. Als je borstvoeding geeft kan dit proces worden uitgesteld: de hormonen die de borstvoeding op gang houden onderdrukken de hormonen die zorgen voor het rijpen van je eicellen. Maar dit is zeker geen garantie dat er geen eisprong zal plaatsvinden. Je kan dus, ook als je borstvoeding geeft, gewoon weer vruchtbaar zijn.

Het advies is om niet binnen 9 maanden na je bevalling weer zwanger te worden; 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. Ben je na je bevalling weer toe aan vrijen en is het nog niet de bedoeling om weer zwanger te worden, gebruik dan anticonceptie. Er zijn verschillende soorten anticonceptie, kijk welke vorm van anticonceptie bij jou past.