Badbevalling

Ik heb veel ervaring met badbevallingen en kan je dit van harte aanbevelen.

Ik heb eigen bevalbaden die je kunt huren. Het is een speciaal opblaasbaar bevalbad, wat Birth Pool in a box heet.

Voordelen badbevalling:

 

– Door de opwaartse druk draagt water je lichaam. Hierdoor kun je je vrij door het bad bewegingen en verschillende houdingen aannemen. Door die vrijheid neem je zelf een actieve baringshouding aan, waardoor de bevalling vlotter verloopt.

• In bad kun jij je ontspannen en daardoor makkelijker afsluiten van de omgeving.

• Door het warme water ontspan je en maakt je vaak meer endorfines (natuurlijke pijnstillers) aan. Zo is de kans kleiner op medicinale pijnstilling. Zwangeren in bad kunnen beter de pijnlijke weeën verdragen en opvangen.

• De ontsluitingsfase en uitdrijvingsfase verlopen meestal snelller.

• Het warme water zorgt ervoor dat de weefsels beter oprekken en daardoor heb je minder kans op uitscheuren.

• Vrouwen die in bad zijn bevallen, kijken vaak goed terug op hun bevalling en willen graag de volgende keer weer in bad bevallen.

Voor een baby is het een erg rustige manier van geboren worden. Het is een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hierdoor zijn baby’s die in water geboren worden vaak ontspannen, huilen niet of nauwelijks en reageren alert. Ook is er vaak direct een intens contact tussen ouders en de baby, mede door de rustige overgang en het feit dat ze de baby zelf aanpakken.
Iedereen die thuis wil bevallen kan in principe in bad bevallen. Ook in het UMCG kun je in bad bevallen. Wil je graag thuis in bad bevallen dan is het huren van een bevalbad wel aan te raden. Een gewoon ligbad is meestal wat te smal en ook vrij hard.
Een badbevalling vereist wat praktische organisatie, zoals het opzetten van het bad en het na de bevalling leegmaken en schoonmaken van het bad. Daarover lees je hier meer. Ook is het aan te raden om van te voren te bekijken of je in huis een geschikte plek hebt voor het bevalbad.

Waar moet de ruimte waar het bad komt te staan aan voldoen?

• Het tweepersoons bevalbad is 1.93 bij 1.65 en heeft hoogte van 76 cm. Je moet in ieder geval makkelijk in en uit bad kunnen stappen en het is prettig dat wij, de kraamverzorgster en je partner goed de ruimte hebben om gemakkelijk om het bad heen te kunnen bewegen. De capaciteit van het bad is 620 liter. Denk dus na of de vloer dit gewicht kan dragen. Ik heb ook een kleiner bad te huur. Hier gaat 420 liter water in. Dit bad kan ideaal zijn als je wat kleiner behuisd bent, een warmtepomp hebt of zelf niet al te groot bent. 

Op de site www.bevallingsbaden.nl vind je meer info

• Er moet, op dezelfde verdieping, een bed staan. Hier kan je eventueel tussendoor, of anders na de geboorte van je kindje op liggen. Om uit te rusten, borstvoeding te geven en eventueel het geboren worden van de placenta (als deze nog niet geboren was) en het hechten.

• Het is belangrijk dat de kamer waar het bad staat een aangename temperatuur heeft en dat er voldoende verlichting beschikbaar is. Zet eventueel een extra lamp in de kamer. Het is fijn als de kamer geventileerd kan worden.

• Er dient een stopcontact in de buurt te zijn voor de pomp om het bad te legen.

• Het is handig als er op dezelfde verdieping een toilet is, zodat je tijdens de bevalling geen trappen hoeft te lopen om het toilet te bereiken.