Informatieavonden

Goed geïnformeerd zijn is het halve werk. 

Daarom organiseer ik informatieavonden om je te voeden met ideeën, mogelijkheden en natuurlijk informatie. Iets ‘niet weten’ kan onrust geven, kennis geeft daarentegen juist rust. En dat kan je goed gebruiken tijdens de bevalling en in je kraamtijd. Met meerdere ideeën en mogelijkheden in je hoofd kan je zelf kiezen wat bij jou past.

Onze informatieavonden

Borstvoedingsvoorlichtingsavond:

Vier keer per jaar is er op de praktijk te Winsum een informatieavond over borstvoeding in samenwerking met kraamzorg Het Groene Kruis. De informatieavond is altijd op een donderdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur. De informatie is met name gericht op de start van de borstvoeding, in de eerste week na de bevalling. Het is een interactieve avond die leerzaam is met je partner te volgen.

De onderwerpen die aan bod komen zijn:
– voordelen van borstvoeding
– de rol van de partner
– techniek van aanleggen
– borstvoeding en bijzondere situaties
– kolven

De informatieavond is gratis. Jij en je partner zijn van harte welkom. Opgeven kan bij ons op het spreekuur, per telefoon en via de mail.

Informatieavonden borstvoeding:
– 23 maart 2023
– 13 juli 2023
– 21 september 2023
– 14 december 2023

Adres : De Meeden 3j Winsum

De ziekenhuizen in de regio hebben ook een voorlichtingsavond. Voor meer informatie kijk op hun website. (linkjes staan rechts)

Draagvoorlichtingen:

Veel dragen stimuleert de lichamelijke, intellectuele en emotionele ontwikkeling van je kindje, zorgt voor veilige hechting en heeft veel voordelen voor jouw als ouder.

In een draagdoek ervaart je baby de wereld vanuit een voor hem veilige positie. De massa prikkels die hij op korte tijd te verwerken krijgt boezemen hem, zo knus gedragen, geen angst in. Dit gevoel van veiligheid leidt tot de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en vormt later de basis voor een zelfbewuste en zelfverzekerde persoonlijkheid.

In een draagdoek wordt de baby niet gedwongen om passief en wachtend de dag door te brengen, maar neemt hij op een natuurlijke manier deel aan jouw activiteiten. De baby krijgt zo heel wat te zien en te horen, wat zijn psychosociale ontwikkeling ten goede komt. Vanaf een veilig plekje krijgt hij de kans om vanop ooghoogte mee te communiceren met de mensen en wereld om hem heen. Wordt het hem even te veel dan sluit hij zijn oogjes en valt in slaap tegen de borst van zijn mama of papa.

Ook zijn lichamelijke ontwikkeling wordt op veel verschillende manieren gestimuleerd. Door alle bewegingen en aanrakingen wordt een goede ontwikkeling van de fijne en grove motoriek bevorderd. Je kindje zit veilig in de draagdoek terwijl hij volop kan voelen, aaien, grijpen en knijpen. De ontwikkeling van de spieren en de gewrichten wordt ook gestimuleerd door je kindje in de M-houding te dragen.

Let op, niet in alle draagzakken zit je kindje in deze ergonomische houding. Alleen met een draagdoek ben je zeker dat je je kindje altijd de juiste ondersteuning kunt geven.
Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die regelmatig gedragen worden, minder vaak huilen en minder vaak last hebben van krampjes en reflux dan baby’s die niet vaak gedragen worden.

Voordelen dragen:
– Een draagdoek/zak is erg praktisch, met je kindje veilig in de doek ben je mobiel en kun jij je op andere werkzaamheden richten.
– Ook ideaal bij borstvoeding: de nabijheid van je kindje bevordert de aangifte van prolactine en het zorgt ervoor dat je eerder hongersignalen opvangt zoals “zoeken”, smakken en sabbelen.
– Een draagdoek neemt weinig ruimte in beslag. Dus je kunt hem altijd meenemen onderweg. Altijd handig bij drukke plekken, openbaar vervoer of gewoon voor een lekker wandeling in het bos. Geen vieze banden van je buggy of kinderwagen in je auto of huis.

De draagdoek voorlichting worden meerdere keren per jaar georganiseerd. Er is een voorlichting voor pasgeborenen dragen en het vervolg hierop, het rugdragen met je kindje.

De data zijn:

op dit moment zijn er geen voorlichtingen 

Zwangerschapscursussen:

Wij raden je aan, zeker als je voor de eerste keer gaat bevallen, om een zwangerschapscursus te doen. Een cursus kan een goede voorbereiding zijn voor de bevalling.

(Linkjes staan rechts)

En special voor de mannen een voorlichtingsavond “Bier, Bitterballen en Bevallingen”. Kijk op de website voor meer informatie.

Data: er zijn momenteel geen cursussen